Modetrend: träningskläder

Athleisure! Numera känns det som att var man än vänder blicken finns det ett gym vid hörnet. I takt med en ökande konkurrens är ett gymkort något som de allra flesta har råd med nuförtiden. På stan kan man se folk gå runt i färgglada träningsskor som inte bara används till springrundan. Utan även på många arbetsplatser kan man skymta träningsskorna, och till och med på vissa fester. Trenden Athleisure har verkligen tagit både Sverige och resten av världen med storm.

Själva engelska ordet athleisure är en sammanslagning av orden athlete och leisure, som betyder atlet och fritid. Det är helt enkelt en avslappnad stil med sportiga influenser. Du behöver inte vara klädd i träningskläder från topp till tå. Utan det räcker med att ha ett par leggings med en vanlig t-shirt eller ett par träningsskor till sommarklänningen.

Nu när träning och hälsa har blivit så trendigt är det inte så konstigt heller att en och annan person väljer att satsa på ett par nya kompressiongstights istället för en elegant designerväska. Athleisure och teknik går också hand i hand. För den som gärna vill ha stenkoll på sin träning så finns det nu många teknikprylar som nylanserade Apple Watch som kommer väl till pass. Förutom att räkna ut kalorier eller mäta pulsen fungerar dessa prylar även som accessoarer som du kan matcha till resten av din träningsoutfit.

Det har aldrig tidigare funnits ett så stort utbud av träningskläder att välja bland. Det finns verkligen något för alla. Den person som dessutom är villig att betala upp till 2000 kronor för ett par leggings kommer förmodligen inte bara ha dem till gymmet, utan de kan lätt kombineras med en mer avslappnad look när du är ute på stan.

Många designers som Tracy Anderson och Stella McCartney har förstått vikten av detta och hakat på trenden genom att skapa eftertraktade sportkollektioner. Butikskedjor som H&M och Top Shop erbjuder även de trendiga träningskläder för den budgetmedvetna konsumenten. Valet av snygga kvalitetsmärken är därmed inte bara till för speciella festtillställningar.

Förmodligen är det kombinationen av bekvämlighet och stil som fått många att bära dessa kläder i allt större utsträckning. Vem har tidigare inte drömt om att kunna gå utomhus i ett par bekväma träningsbyxor utan att för den delen behöva skämmas över att man inte ser särskilt välvårdad ut? Under en av förra årets modeveckor fick vi se en hel del klädkombinationer där modellerna bar till exempel en neutral kjol med ett par mönstrade träningsskor. Denna kombination kan man enkelt bära till både jobbet och till vardags.lataus (1)

Så populär har sportmodet blivit i USA att den till viss del verkar ha påverkat försäljningen av jeans som sjönk med sex procent under 2013. medan träningsbyxor gick upp med fjorton procent. Mycket pekar på att denna trend inte kommer att försvinna på ett tag.