Hitta din personliga stil

”Mode förgår men stil består”. Coco Chanel kunde inte ha sagt det bättre än såhär. Det är även ett bra råd att ta efter när du vill utveckla din egna personliga stil.

Chanel

Det är inget fel på trender, men det blir lätt att man försvinner i mängden när man klär sig precis som alla andra. Sen är det inte heller garanterat att en viss trend som ser bra ut på dina vänner kommer att passa dig lika bra. Klä dig hellre i kläder som framhäver dina bästa attribut. När en ny säsong gjort intåg kan det räcka med att välja en eller två trender för att din garderob ska hålla sig uppdaterad. Är till exempel leopardmönstrat inne just nu, kan du kombinera det med baskläder genom att skaffa dig en scarf i just det mönstret som du kan vira runt halsen.

Ett annat knep att ta till är att hitta en eller flera stilförebilder. Jackie Kennedy Onassis, Audrey Hepburn och Grace Kelly må alla vara döda nu, men deras klassiska och lågmälda stilar är något som kvinnor i generation efter generation återkommer till för inspiration. Självklart ska du inte kopiera rakt av. Det kan handla om att använda Jackie O-inspirerade solglasögon, eller en A-linjeformad klänning som Grace Kelly fast med ett modernt mönster.

Det kan även hjälpa om du försöker definiera vad din stil ska symbolisera. Vill du ha en mer bohemisk och romantisk stil kan du titta på hur stylisten Rachel Zoe klär sig och leta efter tunikor med blommiga tryck och stora hattar.

Du får komma ihåg att det inte alltid kommer att bli rätt med dina klädval. Speciellt när du börjar testa dig fram genom olika stilar. Du kommer garanterat att göra några misstag, men det är det bästa sättet att hitta din personliga stil. Hur ska du annars kunna sätta gränser för vad som passar och vad som ska undvikas?